Kolumni: Attendon kauppa kannattaa tehdä

Attendo Oy haluaa ostaa Mäntykankaan vanhainkodin kiinteistön ja rakentaa Kangasniemelle uuden senioripalvelutalon. Kunnanhallitus on suunnitelmat omat osaltaan hyväksynyt. Valtuuston käsittelyyn kauppa tulee vielä helmikuun aikana.
Jo ennen valtuuston käsittelyä Attendon kauppaa ja siihen liittyviä vanhustenhoidon näkymiä käsitellään kaikelle kansalle suunnatussa infotilaisuudessa. Aiheista kerrottiin henkilöstölle ja tuosta tilaisuudesta saadun hyvän palautteen perusteella, päätettiin järjestää yleinen tiedotustilaisuus. Ensi maanantaina Kangasniemi -salissa järjestettävässä tilaisuudessa sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksista kertoo Essoten vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja Niina Kaukonen. Kangasniemen vanhuspalvelut ovat Essoten palvelupäällikkö Marjo Räsäsen aiheena. Mäntykankaan myynnistä Attendolle kertovat Marjo Räsänen ja kunnanjohtaja Risto Nylund.
Sote-palveluiden tulevaisuuteen ja myös Attendon kauppaan liittyy paljon kysymyksiä, joten on erinomainen asia että aiheista keskustellaan avoimesti jo ennen valtuuston kokousta. Kansalaisilla on oikeus saada päätöksien taustoista tietoa ja myös päästä sanomaan oma sanansa aiheista.

Yksimielisesti ei Attendon kauppa tule maaliinsa menemään. Kunnanhallituksessa hyväksyvä päätös syntyi äänin 5-2. Hanketta vastaan äänestivät demareiden Tuula Vornanen ja vihreiden Petra Laitinen. Kumpainenkin ilmoitti kokouksessa jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteensä.
Varmaa on, että valtuustossakin asiasta käydään pitkällinen keskustelu ja lopulta äänestys.
Sinänsä erimielisyydessä ja äänestyksissä ei ole mitään kummallista. Ne kuuluvat demokratiaan. On vain hyvä että erilaiset näkemykset tulevat valmistelun ja päätöksenteon edetessä esiin.

Jos Mäntykangas olisi minun kiinteistöni, solmisin kaupat nopeasti. Vanha kiinteistö on remontin tarpeessa. Kiistaton totuus on, että jos rakennukselle nyt haettaisiin lupia vanhustenhoidollisiin palveluihin, niitä ei myönnettäisi. Aika on ajanut rakennuksen ohi.
Selkeää plussaa on se, että kunta pääsee vanhasta riskikiinteistöstä eroon ja saa vielä kouraansa riihikuivaa rahaa. Tärkeintä kuitenkin on, että Attendo rakentaa Mäntykankaan naapuriin nykyaikaisen rakennuksen, joka varmistaa kangasniemeläisille vanhuksille paremmat olot. Myös hoiva-alan työpaikkojen säilyminen Kangasniemellä varmistuu.

Yksityiset palvelut ovat monille paha peikko. Tällä kertaa ristiriitaa yksityisten ja julkisten palveluiden välillä ei kuitenkaan ole. Mäntykankaan alueen tulevaisuutta on pohdittu kunnan, Essoten ja Attendon yhteistyössä.
Yhteistyö tulee varmasti olemaan soten edetessä muutenkin tärkeä sana. Palveluita suunniteltaessa ei ole joko-tai -asetelmaa. Hyvä järjestelmä saadaan, jos yksityiset ja julkiset palvelut pystyvät toimimaan hyvässä yhteistyössä yhteisen päämäärän hyväksi.

Kalevi Tiitinen
kalevi.tiitinen@kangasniemen-kunnallislehti.fi

2 kommenttia aiheesta “Kolumni: Attendon kauppa kannattaa tehdä

 • 10.2.2018 at 21:00
  Permalink

  Attendo ostaa riskirakennuksen purkaakseen ja rakentaa uuden tilalle. Huijauksista ja nigerialaiskirjeistä sanotaan, että jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä sitä ole. Maksun aika tulee myöhemmin ja Attendo siirtää rahat veroparasiitteihin verottajan ulottumattomiin.

  Reply
 • 11.2.2018 at 21:56
  Permalink

  Tää Artun palveluasunnot oy on helsinkiläinen yritys, mikä vuokraa Attendolle tän kiinteistön, minkä rakentavat jos rakentavat, toivottavasti ei, eikö päättäjät oppineet mitään niistä venäläisten kaupoista, tää kylä on kohta ku kolhoosi missä tehdään työtä helsinkiläisille yrityksille, jos ootte huomannu niin yks yhteen vanhustenhoidon alasajo on alkanut, loputkin rahat pois maaseudulta. Itse oon asunut helsingissä ja nauroin jo hotellihankkeen aikaan, että eikö kukaan tiedä todenperää kaupan tarkoituksella, ja sama nyt attendon kanssa mutta suomalaisittain. Tsemppiä päättäjille ne tahtoo sen tosissaan, pyytäkää kymmenkertanen hinta maksavat varmasti.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.