Mökkiläisten toiveista halutaan tietoa

Kangasniemellä on kaikkiaan 3800 loma-asuntoa. Niistä noin 40 prosenttia on Kangasniemen ulkopuolella asuvien omistuksessa. Lähipäivinä  kaikki nuo Kangasniemen ulkopuolella asuvat mökkiläiset saavat tärkeää postia kunnalta ja yrittäjiltä.
  – Jo pitkään on ollut mielessä selvittää tarkemmin vapaa-ajan asukkaiden mietteitä ja tarpeita. Nyt sellainen kysely on saatu aikaiseksi, selvittää elinkeinoasiamies Jukka Siikonen.

Aiemmissa kyselyissä on saatu selville, että mökkiläiset käyttävät mielellään Kangasniemen palveluita ja haluavat olla omalla panoksellaan varmistamassa palveluiden säilymistä. Siikosen mukaan nyt kohdennetulla kyselyllä halutaan saada konkreettisesti selville millaisia toiveita ja investointitarpeita mökkiläisillä on.
– Tässä yhdistyy sekä paikallisten yrittäjien että mökkiläisten etu. Paikalliset yrittäjät voivat saada työtilaisuuksia ja vastaavasti mökkiläiset saavat ammattitaitoisen tekijän omalle projektilleen.

Tällä kertaa mökkiläisille on tarjolla muutakin kuin paperia. Mökkiläisten on mahdollista saada mailleen vieraisille yrittäjien kontaktihenkilö, joka auttaa mahdollisten remonttitarpeiden kartoituksessa..
  – Ainakin 20 ensimmäistä saa tuollaisen ilmaisen palveluselvityksen. Tulemme mökille ja katsomme omistajan kanssa yhdessä mitä pitäisi tehdä, sanoo yrittäjien hallituksen jäsen Seppo Lappalainen.
   – Tavoite on, että homma ei jää pelkän selvittelyn asteelle. Huolehdimme, että töille löytyy sopiva tekijä ja lisäksi tarkoitus on, että syksyn tullen varmistetaan tuliko homma hoidetuksi.

Lappalainen arvelee, että mökeillä löytyy monenlaista tekemistä.
  – Joku voi haluta muuttaa mökkinsä talviasuttavaksi. Joku haluaa korjata laituria, jollakin voi olla edessä ympäristö- tai jätevesiprojekti. Jollekin voi riittää aidan maalaus. Meidän yrittäjien joukko on valmiina huolehtimaan siitä hommat tulevat hoidetuksi. Mökkiläisten ei tarvitse stressata, he saavat keskittyä lomailuun ja rentoutumiseen.
Lappalainen laskee, että kyselyn tuloksena saadut kontaktit ja hankkeet voivat piristää merkittävästi paikkakunnan taloutta.
  – Jos vaikka joka neljäs rakentaisi kesän aikana jotakin 1000 eurolla, kertyisi siitä yhteensä jo puoli miljoonaa. Tuollainen summa näkyisi pienellä paikkakunnalla monella tavalla.

 

7 kommenttia aiheesta “Mökkiläisten toiveista halutaan tietoa

 • 9.4.2017 at 10:21
  Permalink

  Kyllä kannattaa kysellä ! Meidänkin porukat tuo kangasniemelle aikapaljon rahaa-ja lisääkin voisi tuoda mutta esim rautakaupat menee kiinni pe klo 17 ja la taisi olla klo13 ! Joudutaan tuomaan rakennustarvikkeita ym pitkien matkojen takaa peräkärryillä ( välillä kahdellakin ) koska kaupat kiinni ja halutaan itse myös valita tavarat mitä halutaan(ostoslistat yleensä valmiina) eikä pelkästään tilata ! Palvelut ovat kyllä huippuhyvää kaikissa liikkeissä mutta aukioloajat ???

 • 10.4.2017 at 10:02
  Permalink

  Myös mökkiläisten enemmistön, 60 %, toiveista voisi haluta tietoa ?

 • 14.4.2017 at 10:32
  Permalink

  Koska mökkiläisten toiveita tässä kysellään, ajattelin laittaa myös oman näkemykseni tähän. Minun mielestäni pitäisi riittää, kun me ulkopaikkakuntalaiset mökkiläiset tuomme jo kortemme kekoon ja ostamme ruokamme, juomamme, rak.tarpeemme ym. tarpeet kunnan liikkeistä ja muista palveluista. Siksi on tärkeää, että riittävät palvelut löytyy ja kuten yllä lukee, liikkeiden aukioloajoissa voisi olla joustoa, että ei tarvitse kotikaupungista tavaraa kuljettaa mökille.
  Mitä nyt lähetettäviin kirjeisiin tulee, missä tyrkytetään kunnan palveluita, niin uskoisin, että kyllä me mökkiläiset tykätään itse puuhastella mökillä kukin vointinsa mukaan. Tehdä remppaa, mitä osataan ja sitten valita itse ja kilpailuttaa esim. rempan tekijä. Se on sitä toisenlaista työtä, vastapainoa työelämän ja arjen kanssa kaupungissa. Harva mökkiläinen tuskin vaan löhöää ja juo olutta.
  Siksi toiveena olisikin, ettei liikaa tuputeta kylän tarjontaa. Kysytään lupa, ennen kuin tullaan palveluita tuputtamaan.
  Itse en käy esim. kesätoreilla, koska tykkään juoda kahvit ilman, että tuntee huonoa omaatuntoa, ettei ostanutkaan torilta muuta kuin kahvit. Mainostakaa tuotteitanne vaikka keskustan torilla.
  Koska kunnassa tuntuu olevan energiaa, niin hoitakaa vanhuksia sydämellä ja tyylillä. Kunnassa väki vanhenee. Jos haluatte sinne lisää asukkaita, perusasiat kannattaa hoitaa ensin kuntoon. Kouluasiat tuntuu puhuttavan myös siellä. Mutta kun vertaa kaupungin luokkakokoja, niin kyllähän siellä pienessä kunnassa luokkakoot on ihan toista. Koulumatkat voivat olla pidemmät, mutta uskon, että kun ei aina vaan valiteta, ratkaisuja löytyy.
  Me ulkopaikkakuntalaiset, uskoisin useimmat, mökkeilemme ahkerammin vain kesäisin ja kun työt alkaa, silloin harvemmin. Siksipä älkää nyt ihmeessä meidän varaan kunnan hyvinvointia perustako. Palveluita kysellään sitten itse, kun tarve on.
  Tämä on minun mielipiteeni mökkiläisenä, joku toinen saa olla toista mieltä. Vanha sanonta ”vähemmän on enemmän” pätee tässäkin.
  Lämmintä kesää kaikille toivottaen 🙂

 • 14.4.2017 at 22:21
  Permalink

  Olisiko Puulan vedet ja karikot mahdollista kartoittaa nykyaikaisesti vaikka EU-tuella?
  Marjosaarten ja Kiviniemen välistäkin lyhytrikisen perämoottorin potkurilla löytyi kivi joka ei ollut kartoissa.

  Tie numero 616 Kortesalmen sillalta Kangasniemelle on täynnä irtokiviä ja routakuoppia. Kuopat voisi paikata ja kivet nakata ojaan.

  Muistakaa puolustaa Puulan kirkasta vettä aktiivisesti. Se onnistuu kätevästi vaikka kommentoimalla Vapon turvetuotantoblogeihin.
  https://www.vapo.fi/blogi/arkisto?blog_year=2017&blog_month=03

 • 15.4.2017 at 08:15
  Permalink

  Hyvä kun kartoitatte tilannetta 🙂 Me myös ajattelemme,että olemme kymmenen vuoden aikana tuoneet paikkakunnalle rahaa aika paljon. Niin rakennukset,työntekijät ja tarvikkeetkin ovat pääsääntöisesti sieltä.Elintarvikkeita tuomme mukana jonkin verran ,ettei tarvitse heti mennä kauppaan ja saa varmasti sen mitä tarvitsee,mihin kotona on tottunut. Sekin on ollut mukavaa,kun rautakaupan tavarat saapuvat tontille kujetettuna samalla kyydillä,niin keinu,lautaa,huopaa ym.On hankala asia monelle se,että ehtii perille paikkakunnalle sellaiseen aikaa ,ettei juuri mikään ole auki enää. Siinä olisi se uudenlaisen palvelun kehittämisen paikka. Ymmärrän myös ettei esim hiljaisella torilla kannata seistä iltmyöhään odottelemassa. Tuoreen kalan ,juuresten,marjojen,leivän ja piirakoiden tilausmahdollisuus eteukäteen. Noutopiste? Ruokarinki ? Kyllähän mökkiläisen on myös sopeuduttava siihen,että asiat sujuvat eritavalla kun esim vilkkaalla pääkaupunkiseudulla.Mutta lisää rahaa kuntaanhan olisi suotavaa tulla…ja siinä auttaa vain moninaiset toimivat palvelut oikeaan aikaan. Kun rakentamiset on rakennettu,meitä onkin eniten harmittanut ihan keskustassa vähäinen ruokailumahdollisuus. Vieraiden kanssa on joskus ihan kirjaimelliseti lähdetty torin rannasta veneellä pois nälkäisinä aurinkoisena elokuun sunnuntaina, Silloin kyllä on hiertänyt….kyselyä odotellessa. Hyvää kevättä !

 • 20.4.2017 at 16:54
  Permalink

  Tukkasotka tässä vielä hei!

  T i e d o t t a k a a kesäasukkaille k a i k i s t a, jo nyt olevista palveluista.
  Tiedän että esim. Levän/Unnukkalan suunnalla on mainioita kylätoimikuntia joista löytyy palveluita ja osaajia jos vaikka mihin tarpeeseen.

  Kannattaa laittaa nämä osaamiset esille. Eli siis, kaikkien kylätoimikuntien osaamiset ja palvelut sekä yhteystiedot samalle printille.

  Kesäasukkaat liikkuvat ruokakaupoissa, rautakaupoissa torilla suoramyynnissä pankissa, R-kioskissa ja kunnantalolla. Eli, näihin paikkoihin printtimainontaa näistä kylätoimikuntien palveluista ja osaamisista.

  Lisäksi samat palvelut esille Kangasniemen kunnan sivuille ja Kangasniemen Kunnallislehden kesänumeroon.

  Kesäasukas osaa ottaa puhelimen käteen ja kertoa mitä palvelua hän haluaa.

  Yst.terv.

 • 22.4.2017 at 20:51
  Permalink

  50 vuotta on nyt mökkeilty Kangasniemellä. Teiden kunto vain huononee ja kuopat lisääntyy.
  Virastoista on hankala saada ketään kiinni. Paikkakuntalaiset saavat saunat aivan rantaan mutta me
  ulkopuoliset kyllä joudumme rakentamaan määräysten mukaan. Kyllä mekin haluttaisiin sauna
  niin ettei tarvii kävellä monia metrejä veteen. Kyyveden vesi vain vähenee ja mitään ei tehdä
  lahdekkeisiin, vain isolla puolella putsataan ja kalastetaan roskakala pois.
  Oishan se kiva päästä uimaan eikä mutavelliin jalkojaan upottaa.
  Kaupat toimii hyvin mutta aukioloajat ovat hankalia.
  Hyvä puoli on luonnonkauneus ja hiljaisuus.

Comments are closed.